De beste wijnboeken om jouw wijnkennis te verbreden
Wijnboeken zijn een uitstekende bron om je verder te verdiepen in de wereld van wijn. Daarnaast staan wijnboeken ook nog leuk in je boekenkast en is het handig om snel even iets op te zoeken. Hieronder vind je een aantal boeken waarin de basisprincipes van wijn, inclusief de verschillende druivensoorten, wijnregio’s en wijnbereidingstechnieken worden behandeld.
Of je nu net bent begonnen met een wijncursus of al een ervaren wijnproever bent, deze boeken zijn een must have voor elke wijnliefhebber.
Larousse Wijnencyclopedie
De wijnencyclopedie van Larousse is het meest complete wijnboek dat er is. Alle facetten over de wereld van wijn komen aan bod. De wereldberoemde Larousse Wijnencyclopedie helpt je om bepaalde onderwerpen over wijn beter te begrijpen. Met meer dan 650 pagina’s en 40 wijnkaarten kan je vrijwel alles opzoeken in dit boek.
Wijnbereidingsprocessen worden duidelijk beschreven, beroemde wijnhuizen worden benoemd, leuke wijnweetjes worden gedeeld en de vele verschillende termen en begrippen die er in de wereld van wijn worden gebruikt staan duidelijk uitgelegd. Ook vind je in dit boek informatie over het proeven en combineren van wijn, evenals tips voor het kopen en bewaren van wijn.
Dit boek is tevens als naslagwerk gebruikt voor de oefenvragen in de Wijnexamentraining.
Wine Folly
Dit boek is zeer handig als je de druivenrassen beter wilt leren onderscheiden van elkaar. Welke geuren zijn typisch voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een wijn gemaakt van Syrah uit de Noord-Rhône? Dit boek helpt je om tijdens het proeven van wijn de geuren beter te herkennen.
Het boek bevat informatie over ruim 100 druivenrassen. Per druivenras wordt er visueel uitgelegd welke geuren je in wijn kan herkennen. Het is een handig referentieboek als je snel wil weten waar je op moet letten bij een bepaalde wijn of druivenras.
Wijn Geurdoos
Geuren herkennen in een wijn kan soms lastig zijn. Misschien heb je het al eens meegemaakt tijdens een wijnproeverij. De persoon naast jou herkent de geur van Buxus in zijn glas Sauvignon Blanc, maar jijzelf herkent dat niet. Als je nog nooit aan een buxus hebt geroken kan je deze geur ook niet herkennen in een Sauvignon Blanc. Je brein heeft namelijk geen referentiekader voor deze geur. Met deze geurdoos kan je jezelf trainen nieuwe geuren te ontdekken in wijn. Zo wordt je gegarandeerd een goede wijnproever!
De geurdoos bestaat uit 54 kleine flesjes met verschillende soorten aroma’s zoals kweeper, vanille, viooltjes en truffel.
Er zijn naast het lezen en bestuderen van wijnboeken veel manieren om je wijnkennis te verbreden. Hier zijn een aantal suggesties:
- Proef zoveel mogelijk wijn. Door veel wijn te proeven ontwikkel je je smaakpapillen en leer je de verschillende smaken en kenmerken van wijn beter begrijpen. Probeer wijnen van druivenrassen uit verschillende regio’s en landen om een goed beeld te krijgen van wat klimaat en terroir kan doen met een wijn. Een Chardonnay uit California met houtrijping kan anders ruiken en smaken dan een Chardonnay uit Chablis. Het is leuk om deze verschillen te leren herkennen.
- Ga naar wijnproeverijen en bezoek wijnevenementen. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd waar je een verscheidenheid aan wijnen kunt proberen. Dit soort evenementen zijn een geweldige kans om nieuwe wijnen te proeven en te leren van wijnkenners.
- Volg een wijncursus. Deze ligt wel voor de hand, maar als je serieus bezig bent met het verbreden van je wijnkennis, dan is een wijncursus heel leerzaam. Met een kleine groep wijnliefhebbers leer je in een aantal avonden een hoop bij. Kijk op deze pagina voor een wijncursus bij jou in de buurt.
- Praat met wijnprofessionals. Of je nu in een restaurant of een wijnwinkel bent, wees niet bang om vragen te stellen en advies in te winnen bij wijnprofessionals. Ze zijn vaak net zo enthousiast als jij over wijn en kunnen je helpen jouw vragen te beantwoorden of aanbevelingen doen voor wijnen die je wellicht nog niet kent.