Wijn bewaren op de juiste manier

Wijn bewaren: hoe doe je dat goed? Dat is een vraag die veel wijnliefhebbers zichzelf stellen. Of je nu een echte wijnfanaat bent of slechts af en toe een fles opentrekt, het is handig om te weten hoe je je wijn op de juiste manier bewaart. Geen zorgen, want hier vind je de antwoorden!

Wijn bewaren vóór opening

Belangrijke factoren om in gedachte te houden bij het bewaren van wijn:

  • Temperatuur: Wijn moet bewaard worden bij een constante temperatuur tussen 10°C en 15°C. Temperatuurschommelingen kunnen de kwaliteit van de wijn aantasten.
  • Licht: Wijn moet bewaard worden in een donkere omgeving, omdat UV-straling de kwaliteit van de wijn kan aantasten.
  • Vochtigheid: De ideale vochtigheidsgraad voor wijnopslag ligt tussen de 60% en 70%. Een te droge omgeving kan de kurk doen uitdrogen en een te vochtige omgeving kan schimmelvorming veroorzaken.
  • Positie: Om de kwaliteit van wijn te behouden, wordt aanbevolen om wijnflessen op hun zij te bewaren. Dit houdt de kurk vochtig en voorkomt dat er lucht in de fles komt. Het is ook belangrijk om de wijn op te slaan op een stabiele locatie waar weinig trillingen en beweging zijn, omdat dit het bezinksel in de fles kan opschudden en de smaak van de wijn kan aantasten.
  • Geur: Vermijd het bewaren van wijn in de buurt van sterk geurende producten, zoals schoonmaakmiddelen of kaas, omdat deze geuren via de kurk in de wijn kunnen doordringen.
  • Duur: Hoe lang kan je wijn bewaren? Niet alle wijnen zijn bedoeld om lang te worden bewaard. De bewaartijd van wijn varieert afhankelijk van het type wijn en de omstandigheden van de opslag. De meeste witte wijnen kunnen 1-3 jaar bewaard worden, terwijl rode wijnen meestal tussen de 3-10 jaar bewaard kunnen worden. Er zijn echter uitzonderingen en sommige wijnen kunnen veel langer bewaard worden, afhankelijk van hun kwaliteit en de manier waarop ze bewaard worden. Raadpleeg de aanbevelingen van de producent voor de optimale bewaartijd van de wijn. 

Over het algemeen geldt dat wijn het beste kan worden bewaard in een speciale wijnkelder of wijnkoelkast. Als je geen speciale opslagruimte hebt, bewaar de wijn dan op een koele, donkere plaats, zoals een kelder of onderin een kast. Zorg ervoor dat de temperatuur en vochtigheidsgraad consistent zijn en vermijd schommelingen in temperatuur en blootstelling aan licht.

Wijn bewaren in een wijnkelder

Wijn bewaren na opening

Wijn begint te oxideren zodra de fles wordt geopend, wat kan leiden tot een verandering in smaak en aroma. Hier zijn een paar manieren om de wijn zo lang mogelijk goed te houden na opening:

  • Vacuümpomp: met een vacuümpomp kan je de lucht uit een fles halen en de fles goed afsluiten om de wijn langer te bewaren. De VacuVin is een voorbeeld hiervan. Het kan de levensduur van een geopende wijnfles met maximaal 3-5 dagen verlengen. 
  • Koelkast: Bewaar de geopende fles in de koelkast. De lage temperatuur vertraagt het oxidatieproces. Rode wijn kun je ook in de koelkast bewaren, maar let er wel op dat deze op kamertemperatuur moet worden geserveerd, dus haal de fles minstens een half uur voor het serveren uit de koelkast om op te warmen.
  • Overgieten in een kleinere fles: Giet de resterende wijn in een kleinere fles om de hoeveelheid lucht in de fles te verminderen. Hierdoor zal het oxidatieproces worden vertraagd.
  • Wijn bewaarsysteem: Er zijn ook speciale wijn bewaarsystemen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat de wijn niet in contact komt met zuurstof. Een voorbeeld hiervan is de Coravin. De Coravin klem je eenvoudig op je fles wijn en vervolgens druk je de naald door de kurk. De kurk hoeft dus niet van de fles, want de wijn stroomt via de naald door de kurk in het glas en tegelijkertijd vult de fles zich met Argon gas. Dankzij dit gas komt er geen zuurstof meer bij de wijn waardoor de wijn weken, maanden en soms zelfs jaren houdbaar is. Het is een fantastische manier om wijn te drinken zonder de fles te openen, maar de aanschaf van zo’n systeem is best prijzig.

Heb je nog een mooie fles staan? Misschien heb je een fles bewaard voor een speciale gelegenheid, of misschien heb je gewoon zin om te genieten van een goed glas wijn. Wat de reden ook is, er is geen betere manier om te genieten van een fles wijn dan met goed gezelschap. Dus nodig een vriend of vriendin uit, of geniet samen met je partner van die mooie fles wijn. Samen proosten op het leven en het moment terwijl je geniet van de smaken en aroma’s van de wijn, maakt de ervaring nog specialer.

Proost!